woensdag 19 september 2012

Andere achterband

De woon werk reisjes gaan met veel genot gewoon door maar tijdens deze ritten werd ik vaak geplaagd door een iets aanlopend achterwiel ,ook tijdens het rondje ringvaart Haarlemmermeer kreeg ik van Marcel al de opmerking dat m,n achterwiel wat aanliep. Van de week de achterveer gedemonteerd en bekeken , hier was niks mis mee maar toch maar een paar mm hoger afgesteld in de hoop dat het aanlopen dan weg zou zijn. Helaas heeft dit niet geholpen en heb ik van de week de achterband vervangen voor een minder brede. Ik reed nog steeds met de standaard 54 mm Perfect Moiree op 4,5 Bar en heb deze nu vervangen voor een Marathon Greenguard op 5.0 Bar. Na controle van de PM zag ik dat de linkerzijde van de band een lichte slijtplek over de hele diameter van de band heeft en deze heeft dus zijwaarts aangelopen in de wielkast en het hoger afstellen van de vering zou dit niet kunnen verhelpen , met de plaatsing van de 7 mm smallere marathon ben ik van het aanlopen af en rijd ik ook weer een kilometertje per uur sneller. Bijna 8000 km gereden met de Mango+

5 opmerkingen:

  1. Dat is ook mooi. Koop je een mooie, dure Mango en heeft men daar een aanlopende te brede band omgelegd. Maar mooi dat je er nu na 8000 km vanaf bent, Gerrit. Veel ligfietsplier toegewenst...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig heeft het m,n fietsplezier niet beinvloed , Gerrit .
      Het is zo fijn om in een velo te rijden , dan neem je kleine ongemakjes op de koop toe.

      Verwijderen
  2. Oorpsronkelijk was de band niet te breed, 54mm past net. Maar dit type enkelzijdige achterbrugjes tordeert heel langzaam, niks nieuws. Op de glasvezelstok achter je schouders kun je het frame iets naar rechts schuiven zodat het achterwiel weer rechtop staat. Dit heb ik in mijn Mangotijd ook een paar keer gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat wist ik niet Peter , bedankt voor de info .
      Ik laat voor nu de 47mm Marathon er even om , kijken of dat net zo lekker rijd en mocht die aan ga lopen dan kan ik het frame nog wat opschuiven.

      Verwijderen
  3. De tip van Peter klinkt mij vreemd in de oren.
    Een scheefstaand wiel is niet normaal en niet goed. Zeker niet als het zich gemakkelijk herhaalt.
    Niet goed voor de lagering en voor je rolweerstand.

    Mijn oude BrandweerQuest had ook snel de neiging aan te lopen. 50 mm was echt de maximale bandenmaat achter door de op maat gemaakte smalle en slappe wielkast. Toen hij ging aanlopen kon ik dat iets verminderen door de afsteuning van de veerpoot iets te verplaatsen, maar dat was marginaal. Later heeft Ymte het achterwiel opnieuw gespaakt en uit het midden gezet. (Dus platter aan een kant.)
    Dat werkte beter. Door slijtage aan de brug ging hij daarna weer bewegen. Met als gevolg dat de flens (hele oude versie) op de as afbrak. Dit is vakkundig gelast bij Nasca.

    Kortom, als de band aanloopt is er wat mis. Gelukkig meestal iets wat tegen de wielkast drukt. (Reserve buitenband?) Of een scheef opgelegde band of een slag in het wiel.
    Aanlopen van een band moet je onmiddelijk iets aan doen. Behalve vertragende rolweerstand, kan je band erg warm worden en openbarsten. In de regel resulteert dat in een koprol of in elk geval onbestuurbaarheid.
    Dat je steeds iets moet verplaatsen om het wiel niet aan te laten lopen lijkt me niet normaal.
    Zelfs als hij onder normale omstandigheden belast wordt en alleen in de bochten even aanloopt verdient aandacht.

    Trouwens met smallere banden de winter in is wel slim. Bij plassen, prut en sneeuw snijd een smalle band er makkelijker doorheen. Wel is het zaak te kiezen voor een rubbercompound dat ook onder koude omstandigheden niet hard en taai word. De PM doet dat volgens mij wel. Ondanks zijn goede anti lek eigenschappen vind ik het een vreselijk winterband om die rede.

    BeantwoordenVerwijderen